Клінкерна плитка

Протягом досить тривалого часу по всій Західній Європі, зокрема в Німеччині, для облицювання будівель та приватних будинків застосовують клінкерну плитку. Нещодавно цей будівельний матеріал з’явився на нашому ринку.

Серед багатьох варіантів для облицювання будинку особливе місце займає клінкерна плитка. Плитка чудово імітує цеглу, що дає можливість фасаду будинку виглядати солідно та велично. У свою чергу застосування цього матеріалу добре знімає загальне навантаження будинку, що в свою чергу є важливим моментом при будівництві. Адже різні проекти будинків мають на увазі й різні варіанти фасадів. Якщо у вас в результаті довгих роздумів, дозріла думка побудувати відносно «легкий» будинок, то із застосуванням клінкерної плитки ви можете чудово імітувати цегляну кладку. Достатньо вибрати необхідний колір такої плитки, і застосовуючи спеціальну технологію, облицьувати нею весь будинок.

Слід зазначити, що виробники дають 50 років гарантії на клінкерну плитку. Це означає, що протягом цього періоду можна не переживати з приводу втрати кольору фасадом будинку. Він весь час буде гарним та новим. Секрет стійкості кольору полягає в особливому процесі виробництва клінкерної литки. У її складі немає ніяких барвників. До складу плитки, при її виробництві, входять лише природні матеріали, що також є безперечним плюсом.

Відразу постає питання: як досягається така різноманітність колірної гами? Секрет полягає у природних матеріалах, що використовуються при виготовленні. Сланцева глина має велику кількість відтінків, при її змішуванні виходить безліч відтінків. Крім цього, під час виробництва використовується особлива технологія. У процесі випалу, клінкерної плитки, різні температурні режими впливають на неї чітко визначений технологією час. При такому вигляді випалу виходить незвичайне буяння забарвлень.

Крім як для облицювання фасаду будинку, клінкерну плитку використовують і для прикраси інтер’єру. Професійні дизайнери пропонують плитку для облицювання стін і домашніх камінів.

Найголовніший плюс клінкерної плитки, безумовно, – це висока стійкість до будь-яких впливів атмосфери. Плитка легко витримує понад 300 циклів морозу/жару. Такого будівельного матеріалу не страшні ні вітер, ні спека, ні мороз. Завдяки низькому ступеню водопоглинання, високим характеристикам зносостійкості та збереження кольору, клінкерна плитка не порівнянна, ні з яким будівельним матеріалом.

Щоб ви отримали зразкове уявлення про якість клінкерної плитки, треба сказати трохи слів про технологію її виробництва. Як говорилося вище, до складу плитки не включать штучних елементів. Чиста сланцева глина поєднується з водою. В результаті виходить спеціальне клінкерне тісто. Вручну або за допомогою спеціального обладнання тісто розподіляють за формами. Потім матеріал вирушає у сушіння. На цьому етапі плитка доводиться до своєї досконалості. Загартування підготовленого матеріалу проводиться протягом півтори доби, при цьому температура випалу сягає 1200 градусів. Після такого «загартування» матеріал легко протистоїть будь-яким атмосферним проявам і витримує руйнівний вплив часу.