План кухні в будинку

Кухня в сучасному приватному будинку

Кухня – це найбільш заповнене меблями та обладнанням приміщення у будинку. Для того, щоб організувати ергономічне робоче місце, більшість дизайнерів дотримуються наступних правил:

  1. Мийка встановлюється в приміщенні в першу чергу, оскільки жорстко прив’язана до місця виведення основних комунікацій: водопостачання, каналізації. Миття виступає одним із полюсів найбільшої активності. На неї зав’язана значна частина всіх процесів, пов’язаних з приготуванням їжі.
  1. Плита у виборі місця встановлення має суттєві обмеження. Як правило, від точки виведення жорсткої (сталевої) газової труби плиту можна перенести на 0,5-1,5 м за допомогою гнучкого газового шлангу. Прийнято, щоб по обидва боки від варильної поверхні були розташовані робочі кухонні столи не менше 40 см завдовжки. Не рекомендується розташовувати газову плиту неподалік вікна, а електричну впритул до миття. Холодильник традиційно встановлюють у кутку приміщення, щоб не розділяти робочі поверхні на відокремлені сегменти. Правило трикутника – три перераховані вище елемента – миття-плита-холодильник, що формують робочий трикутник. Згідно з правилами ергономіки, довжина кожної зі сторін не повинна перевищувати 2 метри. Це оптимальне розміщення, що дозволяє уникнути зайвих пересувань під час готування.
  2. Габаритні, високі кухонні меблі, призначені для зберігання предметів і обладнання, що не часто використовуються, розташовується за межами трикутника, щоб не розривати робочу зону.

Крім того, в деяких варіантах плану будинку кухня виконує функції інших кімнат – їдальні або вітальні. В цьому випадку зонування приміщення проводиться за допомогою дизайнерських прийомів: різні типи покриття або рельєф підлоги, різнотипне освітлення. Часто розділяючим елементом є кухонний острів або барна стійка.

Стилі, обладнання та оздоблення кухонь

Бажано, щоб загальний стиль оформлення кухні поєднувався з дизайном інших приміщень будинку.

Класика

Гарнітур виготовляється з масиву дерева твердих порід, клеєного бруса або дуже якісної імітації. Колірна гама та фактура, також ближче до деревної – коричневі або бежеві відтінки. Якщо кухня поєднана зі їдальнею або в приміщенні стоїть обідній куточок, то оббивка підбирається в тон текстилю – штори, тюль, скатертини, серветки, в тій же тональній гамі, що й меблі.

Для приміщень великої площі допускається використання ліпнини, різьблених карнизів та великої кількості декору. Для маленьких кухонь характерне використання світлішої кольорової гами, що візуально збільшує простір.

Кантрі

Оптимальний вибір для будинку, виконаного у сільському стилі. Для інтер’єру беруться натуральні матеріали з мінімальною обробкою, що мають свій природний колір і текстуру. Відмінно виглядають ротангові меблі або гарнітур із пофарбованого деревного масиву штучно зістарений, потертостями або покритий патиною.

Для текстилю також підбираються матеріали натурального походження – лляні штори та скатертини, клаптеві килими, шкіряна оббивка. Декор також виготовляється з дерева, обпаленої глини, шкіри, масивної бронзи.

Хай-тек

Сучасний стиль, більш властивий міським квартирам. Його основною відмінністю є максимальна функціональність. Для хай-тек характерна велика кількість скла та хромованого металу. Кухонні меблі відрізняються мінімалістичним дизайном і фактично є функціональним доповненням до встановленої побутової техніки.

В якості домінуючого кольору використовуються чисті та нейтральні: чорні, білі, сірі, сталеві. Для підкреслення акценту застосовуються яскравіші відтінки: червоний, жовтий, синій. Характерне поєднання кольорів у стилі хай-тек – червоно-сіре та синьо-сталеве.