Планування коридору в будинку

Яким має бути планування коридору в приватному будинку

Основна мета планування передпокою – зонування простору в будинку. Таким чином, можуть вирішуватись такі завдання:

  • фізичний або віртуальний поділ внутрішніх приміщень;
  • ізоляція житлової зони від зовнішніх впливів (шуму, бруду), пом’якшення температурних перепадів;
  • виділення території для роздільного зберігання верхнього одягу , аксесуарів, взуття;
  • об’єднання кімнат в єдиний гармонійний стилістичний ансамбль, якщо вони виконані в різних стилях або кольорах.

Для того, щоб розділити зони максимально ергономічно, необхідно змоделювати декілька життєвих ситуацій. Наприклад, увечері після роботи багато хто приходить додому з пакетами наповненими продуктами, господарськими чи робочими сумками. Їх необхідно кудись поставити. а також покласти чи повісити ключі від квартири чи автомобіля, розмістити верхній одяг, взуття. Для всього цього необхідно мати столик або тумбу, шафу з полицями та вішалкою, місце, щоб сісти. Такі корисні предмети інтер’єру бажано розташувати на відстані крокової доступності. Це дозволить не розносити бруд із вулиці від вхідної зони.

Корисні поради щодо облаштування передпокоїв

Рекомендується:

  1. Залишати відступ по периметру дверного отвору в залежності від ширини лиштви – від 10-12 см.
  2. Передбачати не менше 70 см вільного простору перед шафою з дверцятами (при глибині шафи 35-45 см). Однак такі меблі доцільно встановлювати лише у великих передпокоях, виконаних у класичному стилі. На даний момент найбільш поширений і ергономічний варіант – шафа-купе з розсувними дверима. 60 см для того хто сидить на банкетці і 40-50 см для людини, що стоїть поруч.
  3. Вибирати зносостійкі, стійкі до абразивних впливів, підвищеної вологості, побутових миючих засобів матеріали для стін, підлоги та меблів.
  4. >

ВАЖЛИВО! Більшість коридорів та передпокоїв у квартирах мають невелику площу та/або складну конфігурацію. У таких умовах оптимальний варіант – виробництво меблів на замовлення. При цьому, якщо є можливість, початкове меблювання виконують старими меблями стандартних розмірів. Вона допоможе визначити, які габаритні параметри коригуються.

Форма коридору та зручність його використання

Правила планування передпокою або коридору в приватному будинку підпорядковуються специфічним вимогам. Ключовий вплив на дизайн мають площа та форма приміщення, а також особливості його експлуатації.

Довгий вузький коридор

Не дозволяє використовувати громіздкі меблі, що захаращують простір. Ширина основного проходу повинна бути не менше 110 см, а бічних 90 см. Якщо допускає планування, основне місце зберігання речей оформлюють як шафа-купе, розташована в торці коридору. Дверцята шафи в жодному разі не повинні бути дзеркальними.

Двері в суміжні приміщення виготовляють кімнатами, що відкриваються всередину, або розсувними. У разі поєднання передпокою та вітальні від дверей зовсім відмовляються, залишаючи прохід через арку.

Під час планування вузького коридору в будинку обов’язково поперечне зонування. Для цього застосовують декоративні арки, рельєфні підвісні стелі, освітлення у вигляді бра та стельових точкових світильників, розташованих по одній лінії, перпендикулярно коридору.

Стіни фарбують у світлі тони. При цьому важливий баланс між прагненням візуально розширити приміщення та практичністю. З вулиці постійно заноситься пил і бруд, що осідають на стінах. Тому лакофарбові або інші оздоблювальні матеріали повинні бути миючими. Як ефективний засіб візуального розширення приміщення використовуються дзеркала. Їх бажано розташовувати з одного боку приміщення, а протилежну забарвлювати у світлі, бежеві тони. Встановлюються як окремі дзеркала в рамах, так і дзеркальні панелі без рам.