Планування ванної кімнати в будинку

Основні вимоги щодо планування санвузла в приватному будинку

У міських квартирах мало хто замислюється про норми розташування сантехніки, електрики та вентиляції в санвузлах, оскільки донедавна при покупці житла ванни були з уже встановленим обладнанням. Зараз же, купуючи «квадрати», ви отримуєте голі стіни з вікнами та отворами в підлозі на місці встановлення ванни, раковин та іншого. А тим часом при самостійному плануванні краще знати «відстань комфорту».

Дотримуємося метражу

Скільки ванних і туалетних приміщень, а також комбінованих санвузлів у вашому будинку, необхідно знати, яку мінімальну площу вони повинні мати. Ці значення варіюються від 1,2 м для кімнат тільки з туалетом до 3,8 квадрата в суміщених санвузлах з пральною машинкою.

Чим зумовлені ці цифри? Їхнє нормування викликане найпростішими причинами – зручністю користувачів. Наприклад, мінімальний просвіт між ванною або душовою кабінкою та найближчою протилежною стіною повинен становити 0,7 м, а краще від 1 м. При менших відстанях людині фізично незручно витиратиметься або нахилятиметься над ванною. Виходячи з цього ж параметра сушки для рушників, або змійовик, повинен розташовуватися на відстані витягнутої руки від душової, щоб не ходити за рушником по всьому приміщенню.

Також з міркувань комфорту перед унітазом має бути не менше 0,6 м, а з обох боків від нього – 0,25 м. При цьому всі допоміжні аксесуари повинні розташовуватися на відстані витягнутої руки. Якщо ванна обладнана умивальником, то між раковиною і меблями, що сусідять, можливо варто закласти зазор в межах 10 см, інакше на неї потраплятиме вода, що не завжди допустимо. Мінімальна висота установки раковини 0,8 м, а відстань від зовнішнього краю до протилежної стіни ті ж 70 см – при нахилі ви не повинні упиратися у стіну.

У приватних та заміських будинках нерідкі випадки розташування вбиральні в мансарді. У такому разі не варто забувати про мінімальну відстань від підлоги до похилої частини стелі в 105 см. При менших значеннях буде незатишно навіть дитині.

Важливий момент: при плануванні туалету та ванної в приватному будинку варто керуватися як будівельними нормами, так і турботою про комфорт – свій і всіх мешканців будинку.

Один чи багато?

Розробляючи проект будинку, слід подбати про потрібну кількість санітарних кімнат у будинку. Немає якогось стандартизованого алгоритму за цих підрахунків. Проте є деякі рекомендації. Наприклад, якщо в будинку проживе більше трьох осіб, краще мати 2 вбиральні. При цьому не обов’язково, щоб обидві були повноцінними. Достатньо одного туалету та поєднаного санвузла. Та сама ситуація з багатоповерховими котеджами – по ванній кімнаті на поверх. В ідеальному проекті кожна спальня супроводжується вбиральнею. Для двох дітей можна одну на двох, але обов’язково з унітазом та душовою кабінкою.

Часто у вимогах та рекомендаціях щодо проектування приватних будинків прописують, що двері з ванної повинні виходити в коридор. Насправді у ванну може бути 2 входи або тільки вхід зі спальні. Якщо є можливість, то санвузол варто організувати поблизу входу до будинку з двору – це скоротить перенесення бруду з вулиці, коли просто помити руки. Або передбачити встановлення умивальника у гаражі або на веранді.

Одна з найважливіших вимог: не закладати ванну кімнату над житловими приміщеннями на випадок дрібних аварій та витоків.

Таким чином, на початковому етапі розробка плану ванної кімнати у приватному будинку зводиться до вибору їх кількості та розташування щодо інших кімнат, а також підбір мінімальної площі. Досвідчені проектувальники допоможуть підібрати оптимальний розмір кімнат з урахуванням загальної площі котеджу.

Ідеї планування санвузлів

Коли немає обмежень у площі, можна розгулятися при облаштуванні гігієнічної кімнати до мінісауни в будинку. Важливо чітко розуміти призначення цього приміщення для вас та вашої родини. Тому необхідне гармонійне планування ванної та туалетів у приватному будинку. На фото наведено кілька прикладів облаштування санвузлів.