Швидкомонтований склад для зберігання вибухонебезпечних і горючих речовин

Кілька років тому як складські приміщення використовувалися виключно капітальні будівлі з цегли та піноблоків, то на сьогоднішній день широко застосовуються конструкції з ЛСТК і ЛМК.

Механізована стяжка підлоги за 1 день під ключ! Телефонуйте
Дізнатися більше
Зведення швидкозведених складів з металоконструкцій для зберігання вибухонебезпечних речовин і горючих є однією з найбільш затребуваних послуг на будівельному ринку.

Об’єкти з металоконструкцій стали користуватися великим попитом завдяки невисокій вартості матеріалів, легкості та швидкості монтажу та високим експлуатаційним характеристикам.

Склад вибухових матеріалів: вимоги, зберігання, умови, експлуатація, блискавкозахист, охорона
Спорудження для зберігання паливно-мастильних та вибухових матеріалів повинні відповідати всім санітарним та біологічним нормам, вимогам та правилам техніки промислової безпеки, а також мати стійкість до негативного впливу навколишнього середовища, бути довговічними та міцними. На стадії розробки проекту таких складів в облік береться:

ймовірний період експлуатації;
займана площа;
наявність базових приміщень та допоміжних об’єктів.
Склад вибухових матеріалів
Зберігання вибухонебезпечних матеріалів дозволено виключно у спеціально обладнаних складах та сховищах на територіях з огорожами або у підземних осередках — основних та допоміжних камерах.

Основні вимоги та положення
Будівництво складських приміщень особливого призначення потребує дотримання технології та відповідності федеральним нормам. При цьому склади ПММ та бази пального підпадають під загальні вимоги для складських та промислових приміщень. Проте відповідальні рішення регламентуються проектною документацією, що гарантує безпечне використання об’єктів для життя та здоров’я людей та передбачає проведення планових заходів у цьому напрямку.

Склад
Для забезпечення пожежної безпеки, підлоги та металоконструкції для зведення складів повинні оброблятися термостійким покриттям, що підвищує вогнестійкість і перешкоджає займанню.

У проект освітлювальної системи складу повинен бути включений рубильник для аварійного відключення, що розташовується в шафі, що не згорає, і система припливно-витяжної вентиляції, що забезпечує якісний повітрообмін.

Влаштування складів вибухових матеріалів: особливості, вимоги, які бувають
Для зберігання вибухових матеріалів можуть використовуватись різні види складів виробничого та допоміжного призначення. Подібні споруди поділяють на поверхневі, напівзаглиблені, заглиблені та підземні.

Залежно від термінів експлуатації приміщення поділяються на:

Хочеш вигідно продати авто? Продавай його до Білорусі! Ціни вищі за ринок…
постійні, розраховані на 3 роки та більше;
тимчасові – до 3-х років;
короткочасні – до 1 року.
Базовий склад
Також склади бувають базисними — призначеними для зберігання великої кількості вибухових матеріалів та витратними, через які здійснюється постачання підприємств та видача ВМ.

Зведення складів кожного типу має здійснюватися відповідно до єдиних норм безпеки, що враховуються на етапі проектування. Місткість приміщень також визначається проектом. Проектна документація, що передбачає будівництво приміщень для зберігання вибухових речовин від 50 тонн, проходить експертизу, на підставі якої складається декларація про промислову безпеку (ст. 13 та 14 ФЗ № 116 та вимоги п. 1 ст. 49 ГрК РФ).

Вимоги до зовнішнього облаштування складів вибухонебезпечних речовин
Відстань між місцями зберігання вибухонебезпечних речовин повинна бути не менш безпечною для передачі детонації. Ця вимога поширюється щодо швидкозведених складів з металоконструкцій та сендвіч-панелей. У разі недотримання безпечної відстані необхідно спорудження валів із сипучих та пластичних ґрунтів, при насипанні яких заборонено використовувати гравій, щебінь, торф та вугілля.

Вимоги до зовнішнього облаштування складів вибухонебезпечних речовин
Ширина валів повинна становити не менше 1 м, а висота перевищувати рівень стелажів для зберігання матеріалів. Насипи розміщуються на відстані 1-3 м від стінових поверхонь складу, а в проміжках облаштовуються водовідливні канавки. При обвалуванні складу повинен бути передбачений розрив для виходу, перед яким розташовуватиметься захисний вал.

Блискавкозахист складів вибухових матеріалів
Для захисту споруд від електророзрядів передбачається зовнішній та внутрішній блискавкозахист. Для забезпечення зовнішнього блискавкозахисту застосовуються струмовідводи та заземлювачі, що дозволяють перехоплювати розряди та направляти струм у землю через блискавкоприймачі.