Гідроізоляція ванної кімнати своїми руками: 4 найвдаліші варіанти

У сучасних містах трапляються випадки, коли затоплення відбувається у ванних кімнатах або туалетах. Як мінімум це може призвести до виплат сусідам, які були затоплені. Крім того, може знадобитися ремонт вашої власної квартири. Гідроізоляція — один із способів запобігти затопленню, а отже, заощадити нерви та гроші.

Види гідроізоляції
Методи застосування водонепроникних бар’єрних матеріалів можна поділити на дві категорії:

фарбувальні, обмазувальні, штукатурні та просочувальні;
рулонні, плівкові та листові.
Як випливає з назви, перші чотири типи є рідкими або пастоподібними речовинами, здатними утворювати безшовне гідроізоляційне покриття.

Рулонні та листові матеріали можуть бути приклеєні до поверхні у вигляді листів, з’єднані внахлестку або встик, зварені, спаяні або склеєні.

Часто для створення водонепроникного бар’єру використовується не один, а комбінація із двох або трьох продуктів. Ця комбінація визначається вибраним гідроізоляційним рішенням.

Великий досвід у будівництві будинків, знаюся на інструменті, технологіях та матеріалах.
Існують також ін’єкційні склади, але цей спосіб застосування (або «вбудовування» у структуру) не використовується у ванних кімнатах.

Де потрібна гідроізоляція
Гідроізоляція ванної кімнати наноситься на всю вологу зону. Сюди входить підлога, 10-20 см стіни, що прилягає до підлоги, та зони навколо раковини, ванни, біде тощо. Загалом все, на що можна бризнути водою.

У ванних кімнатах є особливі вимоги до висоти порогів (для запобігання перебігу води в інші приміщення). Саме тому водонепроникний бар’єр виконується у вигляді ями з мінімальною висотою 10 см по периметру стін.

На відміну від підлоги, гідроізоляція стінок у ванній кімнаті може бути «не суцільною». Якщо приміщення провітрюється належним чином, водяні пари вийдуть з нього до того, як вони досягнуть стінових покриттів і завдадуть шкоди. Слід також розглянути можливість укладання плитки, яка буде додатковим бар’єром для вологого повітря.

Як правило, обробляються тільки ділянки, прилеглі до ванн, душових та умивальників – так звані «мокрі зони». Це означає, що стіни можуть безпосередньо контактувати з водою під час використання санітарних приладів.

Такий виборчий підхід продиктований вартістю матеріалів та робіт. Але якщо фінанси не обмежені, то обмазувальна або фарбувальна гідроізоляція всіх стін у ванній кімнаті не буде зайвою.