Планування вітальні в будинку

Основні принципи організації будинків з вітальні

Планування та розміщення вітальні в першу чергу залежить від розмірів будівлі. Там, де це дозволяє площа, під неї виділяють окреме приміщення, а подекуди й не одне. У невеликих, зокрема дачних будинках, її компонують коїться з іншими функціональними зонами. Подібним чином облаштовуються, наприклад, кабінет, кімната для дитячих ігор або кухня, поєднані з вітальнею. Зрозуміло, не можна з’єднати вітальню та туалет або доповнити її душовою кабіною.  Докладніше про можливі комбінації та їх організації нижче.

Окрім розмірів, на вибір ідеї вітальні впливають пристрасті господарів, їх вік, сімейні традиції. Так, проведення вечірок із танцями, рухливими іграми передбачає необхідність вільного простору. Спокійні посиденьки з розмовами — зручні меблі, відповідне компонування, що дозволяє розмовляти не підвищуючи голоси.

До місця розміщення гостьової зони спеціальних вимог не пред’являє. Нерідко її мають безпосередньо біля входу і навіть поєднують передпокою. Водночас, ніхто не заборонить визначити вітальню у глибині будівлі, на другому поверсі чи мансарді. Також популярні ідеї, за яких навколо вітальні формується решта простору будинку. При цьому вона служить центром, звідки можна потрапити до будь-якого приміщення, виключається або зменшується потреба в коридорах. Подібне рішення нерідко використовують у одноповерхових котеджах. Якщо ж будинок має кілька поверхів, або мансарду, планування вітальні в заміському будинку часто передбачає розміщення у два світла, наявність сходів, галерей.

Незалежно від планувального вирішення критеріїв розташування — зручність та раціональність організації будинку як цілісної системи. Наприклад, непогано, якщо присутність гостей, розмови, звук телевізора чи галасливі ігри не заважають комусь із членів сім’ї відпочивати чи працювати в інших кімнатах.

Зонування, стилі та дизайн віталень

Щоб дизайн не «розсипався», йому потрібний центр. Біля вітальні великої площі, розділеної на кілька зон, такий центр потрібний для кожної. Нерідко його роль відіграє стіл. За наявності каміна центр композиції переходить до нього або камінна зона відокремлюється в окрему. Подібний поділ досить умовний, до того ж носить динамічний характер. Деколи, щоб змінити організацію простору, достатньо переставити або розгорнути один-два предмети.

У багатозадачній вітальні зонування неминуче. Розділяють зони архітектурними елементами приміщення (виступами стін, колонами, сходами, еркером), ширмами або перегородками різного типу. На фото справа наведено приклад такого приміщення. На великій площі явно виділяються камінна та еркерна (з центральним столиком) зони. Поділ також підкреслює розміщення меблів та порожній простір.

Загальні рекомендації щодо стилістичних рішень

Як суміжні приміщення, так і вітальні з різними функціональними зонами оформляють однаково стилістично. Планування гостьової поєднаної зі їдальнею у приватному будинку виглядає затишно в етно-стилі чи кантрі. При поєднанні зі спальнею добре виглядають арт-деко, ретро-стилі, наприклад бароко або прованс.

Для невеликих просторів, площею до 12-15 м2, підійде мінімалізм, еклектика, ретро дизайн. Там, де простору більше використання цих стилів складніше, а помилки планування та оформлення призводять до дискомфорту користувачів. Для великих віталень гарний класичний стиль.

Обіграванню ретро стилів, особливо рококо чи бароко, супроводжують складнощі із вписуванням побутової техніки. Так, якщо плазмову панель ще можна оформити як дзеркало або картину, то сучасні лінії мікрохвильової печі або холодильника кухонної зони внесуть дисонанс у сприйняття інтер’єру.

Розглянемо декілька проектів сумісних віталень оформлених у різних стилях.

Гостина, поєднана з кухнею в стилі лофт

Лофт – сучасний стиль, що виник при переробці під житло промислових приміщень. На фото зображено проект вітальні стилю лофт, поєднаної з кухнею та їдальнею.