Що таке гібридна сонячна електростанція?

Безумовна вигода мережевої сонячної електростанції, яку можна замовити, наприклад, на https://eco-tech.com.ua/g89225405-komplekt-gibridnoj-elektrostantsii, не викликає сумнівів: це і екологічна складова, і економічна, й багато чого іншого. Втім, існують ситуації, коли цього недостатньо, а окрім продажу електроенергії за “зеленим” тарифом потрібно забезпечити ще й трохи автономності власній електромережі. Саме тут на допомогу прийде гібридна сонячна електростанція — ідеальне поєднання економічної вигоди та можливостей забезпечення автономності.

Що входить у гібридну сонячну електростанцію?

Якщо порівнювати будову гібридної та мережевої СЕС, єдиним дійсно незмінним елементом залишаться сонячні батареї — основний засіб отримання електроенергії системою. Навіть інвертор у випадку гібридної електростанції потрібен буде інший.

Загалом, якщо відкинути опорні конструкції та кабельну продукцію, в будові гібридної сонячної електростанції можна виділити наступні елементи:

  • Сонячні панелі. Кількість та потужність їх обмежується можливостями вашої електромережі та обраного вами інвертора.
  • Гібридний інвертор. Він помітно відрізняється від звичайного, мережевого, адже не тільки перетворює постійний струм на змінний для продажу у загальну мережу за “зеленим” тарифом, але й заряджає акумулятори.
  • Акумулятори. Їхня кількість не має особливих обмежень та залежатиме, фактично, від ваших очікувань щодо часу автономності системи та потужності споживачів.

За умови наявності цих частин, подальша робота сонячної електростанції відбуватиметься наступним чином:

  • Протягом всього світлового дня поле сонячних батарей вироблятиме електроенергію з постійним струмом.
  • Вироблена електроенергія у повному обсязі направляється на гібридний інвертор.
  • Змінним струмом з інвертору забезпечуються всі потреби побутових споживачів.
  • Надлишки електроенергії використовуються для заряджання акумуляторів.
  • Коли акумулятори заряджено, надлишки передаються у загальну мережу за “зеленим” тарифом.
  • В разі відсутності струму у загальній мережі, потреби побутових споживачів задовольняються за рахунок накопиченої у акумуляторах електроенергії.

Кому підходить така система?

Встановити гібридну сонячну електростанцію однозначно варто у випадках, коли загальна електромережа не відрізняється стабільною роботою, а відключення електроенергії є систематичним явищем.