Вибір виду профнастилу

Профнастил, в силу своєї універсальності та різноманітності, користується великою популярністю. Професіонали знають, як читати маркування та розбиратися у видах матеріалу. Покупці, далекі від будівництва губляться в асортименті. Щоб зрозуміти, як розрізнити металопрофіль, потрібно знати його характеристики. Купити профнастил ви зсожите за посиланням https://psm-profile.com.ua

Цільове призначення металевого профілю

Виробники пропонують три основних види профільного настилу: стіновий, універсальний і покрівельний. Кожен із них характеризується рядом показників. Висота і форма хвилі, товщина листа і його ширина — основні характеристики, на які потрібно орієнтуватися.

Для профільних листів, призначених для облицювання, не потрібно особлива міцність будматеріалу. На них не передбачається велике навантаження. Тому для стінного покриття досить висоти гофри до 21 мм. Металопрофіль, який використовується для покрівлі, повинен витримувати великі навантаження. Снігові шапки, обмерзання взимку, тривалі дощі восени та нагрівання сонцем влітку вимагають більшої міцності. Гофра в такому листі повинна мати висоту не менше 44 мм.

Окремо слід сказати про профіль, призначений для міжповерхових перекриттів або використання у монолітних будівлях. Для таких цілей потрібно купувати матеріал із хвилею не менше 57 мм висотою.

Кожен із цих цільових призначень має в маркуванні своє літерне позначення:

  • С — стіновий;
  • НС — універсальний;
  • Н — покрівельний.

Далі йде набір чисел, перша з яких висота гофри, про неї йшлося вище.

Товщина листа та ширина

Ширина — це важливий показник, так як він враховується при розрахунку необхідної кількості матеріалу. Цей показник має два значення — корисна та повна ширина. Повна ширина — це розмір аркуша до його гофрування. Тобто розправлений лист має повну ширину. Корисна ширина — це фактичний розмір гофрованого листа. Саме вона враховується при розрахунках, тому інша назва цього показника монтажна ширина.

Товщина матеріалу варіює в межах 0,4-1 мм. Чим більше числове значення цього показника, тим міцніший матеріал. Лист товщиною в 1 мм здатний витримувати максимальні навантаження, у нього найтриваліший термін служби та високі експлуатаційні показники.

Багато покупців звертають увагу на естетичні дані матеріалу. Паркан, стіна, дах — це поверхні, які завжди знаходяться на загальному огляді. Нерідко металевий профіль обирають саме через те, що при невисокій ціні він має презентабельний і багатий вигляд.

Послідовність вибору матеріалу така:

  1. Вибір відповідного за зовнішніми даними профнастилу;
  2. Читання маркування.

Приклад маркування: З-18-1000-0,4. Стіновий металопрофіль, висота його гофри 18 мм, монтажна ширина 1 м, товщина листа 1 міліметр.

Знаючи, що позначають літери та кілька чисел маркування можна з легкістю підібрати матеріал. Профнастил повинен повністю відповідати своїм цільовим призначенням і ціновій категорії. Для облицювання можна придбати дорожчий і міцніший профіль, але для покрівлі стіновий матеріал не підходить.

При купівлі профнастилу https://psm-profile.com.ua/zabor/profnastil-dlya-zabora/ необхідно буде володіти цими знаннями, більш детально про характеристики певного виду можна дізнатися у консультанта.